Na lange dagen inhouden mogen we weer. Deze covid-jaren zullen we nooit vergeten. En vooral niet omdat velen van ons met opzet op pauze gezet zijn.
Deze saaie snooze-stand was heel even lekker, bijkomen van druk zijn. Bijkomen… boeiend vind ik die uitspraak. Moeten we serieus bijkomen van ons leven? Als dat zo is, dan is er iets mis met ons manier van leven.
Wat die opgelegde pauze nu echt aan het licht brengt is dat we massaal aan het rennen zijn en als we niet meer opgejaagd worden dan zijn we niet meer onszelf.
SHIFT in aandacht
Vroeger waren onderwerp als doelenstellen en focus meer bedoeld om onszelf te managen. Er was zoveel wat ieder van ons op de bucket list had staan. Alleen tijd, focus en geld ontbraken… wensen waren er in overvloed. Maar daarmee is dat ook meteen de issue.
Want… als je maar steeds rent en wens na wens najaagt, dan blijf je maar jagen. We kunnen onszelf dan niet permitteren om stil te staan, want er zijn nog 99 wensen te gaan. En daarom zijn we verleerd om even gewoon gelukkig te zijn, in het nu en in ons stilstaan. Ons geluk… is het jagen zelf geworden.
Stilstaan is achteruitgaan. OMG hoe vaak krijgen we dit te horen van ‘succes goeroes’. Maar tegelijkertijd is een burnout epidemie geworden die al jaren zegeviert in de westerse 'succes gedreven' wereld.
En toen kwam covid en zette alles effe stil. Ja, even heerlijk.
Toen werden we onrustig.
Want toen jagen niet meer mocht, konden we niet meer gelukkig zijn. Stress- en irritatielevels stegen binnen huishoudens en dealen met eenzaamheid was de nieuwe focus.
Maar laten we even eerlijk zijn… we hebben nooit echt geleerd hoe we die balans moeten vinden tussen 'bezig zijn' en genieten/voldoening voelen. En ik heb het niet over de meditaties, yoga etc. Dat zijn eerder de oplossingen voor burnout issues.
Ik heb het over genieten van ‘bezig zijn’ in de mate dat je niet sneller hoeft te gaan in de jacht naar meer/hoger/beter en dus ook dat je niet noodgedwongen een pauze moet nemen van ‘bezig zijn’. Daar ligt een verschil in perceptie en conditionering verbogen.
waar denk je aan
Als ik nu tegen mensen zeg… ‘Lekker he, die covid-snooze!’, dan krijg ik alleen maar geïrriteerde reacties. Omdat we dan meteen focussen op wat NIET mag, NIET leuk is, NIET kan, NIET gebeurd was, NIET goed of correct is.
Situaties die tegen onze gewoonten in gaan dwingen ons om alleen op het slechte te focussen.
Maar wat is er WEL goed aan covid-snooze?
Die antwoorden zijn moeilijk… omdat we dan terug moeten gaan naar onszelf. We zijn zo gewend om voor anderen te leven, met anderen bezig te zijn, in elkaars ruimte te zitten, elkaars tijd en aandacht nodig te hebben… dat we niet weten hoe het is om even zelf te zijn.
We worden te vaak gedreven door wat anderen van ons willen, nodig hebben, eisen of vragen. De focus van ons doen en laten wordt te vaak gedreven door wat belangrijk is voor anderen.
Maar wat drijft jou als je al die anderen even buiten beschouwing laat?
Dat is de grootste WIN geweest van covid-snooze!
Anderen worden nu met opzet en geweld even letterlijk uit je gezichtsveld gezet. Daar worden we zo gepikeerd van dat we depressief, geïrriteerd, buitengesloten en ongelukkig van worden.
Ja, dit bewijst dat we sociale dieren zijn. Maar zijn we daar niet in doorgeslagen?
Is het wel zo gezond om zo afhankelijk te zijn van anderen?
Dat is, in mijn ogen, een nare gevolg van onze afhankelijke succes-maatschappij. Want onze successen worden te vaak voorgeschreven en gekeurd door anderen.
wat drijft jou nu echt?
Op deze vraag weet maar een enkeling van ons een passend antwoord. Want zonder anderen blijken we onszelf maar moeilijk te kunnen definiëren.
Daarom zijn de onderwerpen als inspiratie en motivatie vaak zweverig en maar moeilijk te vatten. Het valt niet te begrijpen, je moet het weten en invoelen. En dat is moeilijk als je hoofd regeert en je steeds aanjaagt. Dat is vooral moeilijk en zelfs gevaarlijk… als je tegenover anderen jezelf moet gaan verkondigen, blootgeven of verdedigen.
Maar dan nu dit. Er is een andere waarheid die nu duidelijk naar boven komt en bewijst dat we zeker wel in staat zijn om onszelf boven andere te kiezen.
Terwijl covid-regels gefocust zijn op ons gedrag om anderen te beschermen… vinden we ONSZELF in de hoek gezet. Want WIJ moeten nu dit en dat, WIJ vinden dit en dat, WIJ willen dit en dat wel/niet.
zelfbehoud paradox
Als er strenge regels zijn… dan worden we wel ineens wakker en schieten we in beschermstand om ons welzijn te waarborgen. De paradox blijkt… terwijl we worden gedwongen om naar onszelf te keren verlangen we sterk naar ons sociaal bestaan. Maar als anderen beschermd moeten worden vinden we ons zelfbehoud ineens belangrijk.
Waarom? Omdat we onszelf niet zo goed kennen als je anderen uit het plaatje zet. We willen dan terug naar bekende, al hoeft het niet de waarheid te zijn.
Wat heb je er eigenlijk aan om jezelf beter te kennen? Niet om betere doelen te zetten. Niet om andere besluiten te nemen. Dat alles past zich vanzelf aan afhankelijk van onze sociale omstandigheden.
Jezelf beter kennen is eigenlijk niets anders dan begrijpen dat jou beweegt.
Waarom doe je wat je doet.
Waarom laat je dingen.
Waarom gedraag je je anders binnen verschillende situaties.
Waarom heb je anderen nodig.
Waarom is het onderhand ondragelijk om alleen te zijn.
Waarom … dat is een moeilijk vraag.
Misschien beter om te verdiepen in ‘wat betekent het voor mij…’.
Wat betekent die droom voor je.
Wat betekent het voor je om met anderen te zijn.
Wat betekent werken voor je.
Wat betekenen grenzen voor je.
Als jij weet wat jou beweegt… dan zul je heel anders leven.
Dan zal je heel anders beslissingen nemen. Dan zal je niet meer haasten… want alles wat je voor jezelf doet is belangrijk en dus neem je daar tijd en moeite voor.
Je onthaast vanzelfsprekend… en daar in die nieuwe ritme vind je jouw happy place. Alles wordt vanzelf leuker en makkelijker… en daar word je rustiger door.
Je krijg zin en energie in meest normale (en saaie) dingen… en daar word je gelukkig van. Je zal sneller je ‘doelen’ halen omdat de voldoening dan sneller komt.
Als jij enige bent van wie een oordeel er echt toe doet en je voelt je niet afhankelijk van externe stempels en labels… dan zal stress geen issue meer voor je zijn.
Die covid-snooze is zo mooi en leerzaam. Deel hieronder een inzicht of een les die jij hebt geleerd in de afgelopen covid-tijd? Wat heeft deze tijd WEL voor je mogelijk gemaakt?
weet wat jou drijft -
of je wordt noodgedwongen meegenomen
Nu vooral niet wegrennen van die ‘irritante’ tijd. Blijf nog even hangen, ga niet meteen jagen. Ga door met begrijpen wat jou echt beweegt en wat ‘het doen’ van je leven nu eigenlijk inhoudt voor je.
Hoe dichterbij je naar jezelf komt, des te makkelijker je gelukkig en voldaan kan zijn… en anderen zijn niet perse een ‘missing link’ daarvoor. Ze worden een mooie bonus waar je oprechter van kan genieten.
Wil je andere resultaten? Dan moet je anders leren denken! Loop een keer met ons mee ... met mijn Cocoon Hikes in de bossen bij Zeist. Je bent zo welkom!
Cocoon Hikes
Wil je iets veranderen en weet je precies wat je anders wilt of van welke doe- en denkpatronen je af wilt? Of wil je het anders maar weet je niet wat, hoe of waar te beginnen?
Als je andere resultaten wilt, dan moet je eerst anders leren denken!
Ik laat je ervaren hoe... Loop mee met mijn hike sessies in de bossen bij Zeist.
We gaan wandelen en vooral veel vragen beantwoorden. Psychologisch werkt ons brein heel anders als we lopen. Fysieke beweging maakt body/brain contact mogelijk waardoor je systemen beter op elkaar worden afgestemd en de oplossingen/opties worden duidelijk. En als dat ook nog eens in de natuur gebeurt dan kom je sneller in diepere lagen van je werklelijkheid terecht.
Je komt werken aan 1 vraagstuk of je doet mee aan de thema van de sessie.
Als je meeloopt
dan is de vraag niet
of je er iets aan gaat hebben, maar wat
Ik laat je zien en ervaren hoe je onder & achter je conditionering kan kijken.
Geen oorlog en geen strijd. Leer je patronen te herkennen en nieuwe te starten.
Doelen, passie en missie? Die zijn inderdaad belangrijk, maar die hoef je niet te zoeken of verzinnen. Die vinden JOU. Die zijn er gewoon als je jezelf bent.
En nee, wie je NU denkt te zijn… ben je waarschijnlijk niet helemaal zoals je bedoeld bent. Want 90% van onze gedachten zijn dagelijks precies hetzelfde als de dag ervoor en zullen dat ook morgen zijn. Maar jij bent niet je gedachten.
Wie ben je wel…? Diegene ZONDER conditionering.
wil je andere resultaten?
dan moet je anders leren denken
Ik ben geen expert in specifieke resultaten… die ga je zelf inzien en uitvinden, daarom kan ik niets beloven. Ik ben wel een expert in vragen stellen om jou uit je belemmerende conditionering te sturen.
Wil jij terug naar wie je wilt zijn?
Be epic & true, Your Mindset Sidekick
Comments